top of page
Virtaan Kartano, Sininen huone

Sininen huone

Sininen huone ja Punainen huone ovat ainutlaatuisia, antiikkikalustein sisustettuja vierashuoneita, joiden erikoisuutena on huoneiden paperilla pingotettuihin kattoihin kehyksin ja koristenauhoin tehdyt alkuperäiset kattomaalaukset 1800-luvun lopulta.​

Siniseen huoneeseen pääsee tutustumaan Kartanokierroksilla.

Kartanon päärakennuksen majoitustiloja vuokrataan vain ryhmille tilaisuuksien yhteydessä.

virtaankartano_tapetti.jpg

Historian havinaa...

 
Aurora Karamzin (os. Stjernvall, 1808-1902) oli sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja Suomessa, joka mm. perusti Helsingin Diakonissalaitoksen.
Aurora oli ylhäistä sukua ja näkyvä seurapiirikaunotar Suomen suurruhtinaskunnassa. Vuonna 1835 Viipurin maaherran tyttärestä Aurora Stjernvallista tuli hovineiti Pietarin Talvipalatsiin.
Hovineidin tärkein tehtävä oli toimia Venäjän keisarinnan avustajana.
Hän lopetti hovineidin tehtävänsä mentyään naimisiin vuonna 1836 satumaisen rikkaan venäläisen hovijahtimestarin Paul Demidovin kanssa.
Ja jäätyään vuonna 1840 leskeksi vain 31-vuotiaana, hän peri valtavan omaisuuden, jonka turvin harjoitti laajamittaista hyväntekeväisyyttä lopun elämäänsä. Tämän kenties 1800-luvun hyväntekijän ja aikansa vaikutusvaltaisimman suomalaisen naisen mukaan on nimetty monia kohteita pääkaupunkiseudulla, mm. Auroran sairaala, Aurorankatu, Aurora-koti jne.

 

Lähdeteos

Birgitta Stjernvall-Järvi: Kartanoelämää Itä-Hämeessä, 2009

bottom of page